Asylstafetten kommer vandra genom Svergie för fjärde året i rad för att uppmärksamma hur asylpolitiken påverkar flyktingar i Sverige.
Vandringen pågår under 18 dagar från Malmö till Göteborg och kommer att passera 19 svenska orter. I varje ort kommer det att hållas manifestationer och samtal om asylrätt.
Vandringen startar på söndag 10 juli kl 11.00 på Möllevångstorget i Malmö.
Nästa anhalt är Kirseberganstalten, som regeringern föreslagit att göra om till flyktingförvar. I Kirseberg kommer den första manifestationen hållas om situationen för människor som sätts i flyktingförvar och regeringens nya lag som vill och låsa in fler människor som fått utvisningsbeslut och öka förvarsplatserna.
- Jag har själv kommit till Sverige och sökt asyl. Jag går med i Asylstafetten för att samtala med människor längs vägen om våra liv och flyktingars liv här i Sverige. Asylstafetten är ett sätt för mig att kräva mina rättigheter och kämpa för en bättre situation, säger Farhad från Afghanistan.
Asylstafetten handlar om att lyssna på dem som drabbas av den nuvarande flyktingpolitiken – och att ta deras berättelser på allvar.
Under det senaste året har Europa och Sverige lagt alltmer resurser på gränskontroller för att hindra flyktingar att färdas inom EU:s gränser. Riksdagen har röstat igenom lagändringar som gör det svårare för människor att ta sig till Sverige i framtiden och att beviljas rätten till skydd.
I sommar går Asylstafetten från Malmö till Göteborg för att stötta kampen för en human flyktingpolitik!